Werkbezoek Fov-Uganda 2020

FOV Leefwereld2020 009De leefwereld van de kwetsbare vrouwen

Eén van de dagen nodigden ze Marijke uit om een kijkje te nemen in hun kleine huisjes (lees 1 kamer waar alles in gebeurd).

 

Meer zie ...

FOV Naaiateljee2020 068Naaiateljee

 

De vrouwen die naar het naaiateljee komen, naaien er op los en genieten met volle teugen. Marijke bakt al eens wat zoet en de vrouwen brengen soms wat fruit mee om te delen. 

Ondertussen maakten ze reeds herbuikbare inlegkruisjes, herbruikbare pamperbroekjes, toilettassen, knuffels, broekjes, kleedjes, gordijnen, ... enz

Verder onderzoeken we de mogelijkheid om lokaal, een afzetmarkt te vinden voor deze producten zodat, dit naaiateljee rendabel of break-even kan draaien en zo enkele vrouwen aan een inkomen kan helpen.

 

Meer

 

 

FOV Weekend2020 014

Genieten na hard werken ...

We verblijven dit jaar in een iets betere buurt en delen het huis met een 3 tal ander gasten. We hebben 1 grote kamer & badkamer en delen de woonkamer, tuin & keuken met de andere gasten.

Ondertussen hebben we reeds een goede bakker, een leuk terrasje (waar ze Duvel serveren) en een goed restaurant gevonden.

In de weekend nemen we wat tijd voor ons zelf, rusten wat uit, spelen nonkel Jan & Tante Marijke, gaan we gezellig ontbijten, maken we een tochtje naar het Victoria meer of  gaan we eens lekker eten. 

 

Meer ...

FOV Naaiateljee2020 035De Tweede week

In de tweede week konden we echt beginnen werken.

Marijke leerde de kwetsbare vrouwen herbruikbare maandverbanden maken.

Jantje & co startte met de schilderwerken.

De eerste contacten met Join for Water en de locale rotary club werden gemaakt.

Verkeer & ook wegenwerken ...

Ondertussen hebben we hier onze weg wel gevonden. Jantje wringt zich zonder probleem door het verkeer in Kampala zodat we zelf naar de shopright (winkelketen in het centrum van Kampala) kunnen rijden en onze boodschappen kunnen doen. Eén van de dagen vonden we na een winkelavontuur onze wagen terug met een parkeer ticket en een knal gele wielklem. 40000 UGX of 10 euro verder konden we onze terugweg aanvatten. Ook aan een platte band zijn we naar jaarlijkse gewoonte nog niet ontsnapt, maar dat iwordt hier allemaal snel opgelost.

 Voor het gebouw zijn ze een weg aan het aanleggen (lees kleigrond met putten effenen en riolering er naast leggen). Iedere keer wanneer we denken dat ze zo goed als klaar zijn, vindt er iemand een oneffenheid en wordt dat deel van de weg, met een grote kam, terug uiteen getrokken om vervolgens terug gevlakt te worden met een pletwals. Alles wat hier gebeurd moet traag gaan en we hebben de indruk dat ze ihier edere keer zelf werk creëren door fouten te maken om deze vervolgens te kunnen recht trekken.

 

 Meer

naaiattelier marijke web1ste Week

Beste mensen, hier een overzichtje van onze 1ste week in kampala.

Zoals elk jaar arriveerden we daar met veel materiaal, plannen en goesting en moeten we terug ervaren dat we ons Vlaams temperament wat moeten temperen en over moeten gaan in Afrika modus.

De actuele toestand van het gebouw werd bekeken en de kontakten met de lokale ploeg werden hernieuwd.

Tot onze grote vreugdes stelden we vast dat ze niet hadden stil gezeten tijdens onze afwezigheid, de laboruimte, de trap & de binnendeuren werden geïnstalleerd.

Voor we konden beginnen schilderen moesten de moulures nog gecementeerd en de muren proper gemaakt worden. Iets waar Jantje met een locale werkman hun hart konden op uitleven. Winkelen is hier een opdracht en neemt wat tijd in beslag, Jantje vond de selfmade ladder van de werkman maar niets en kocht een iets veiliger exemplaar, liters grondverf, filler, muur en plafondverf. 

Ondertussen verhuisde Marijke samen met enkele lokale dames, het naaiattelier van het eersteverdiep naar één van de leegstaande winkeltjes op het gelijkvloer dat als naaiatelier kan gebruikt worden, poetste de boel, ging ook winkelen, kocht een industriële naaimachine en een industriële overlock, de nodige stoffen, naaigaren, enz.

85142630 3084022978289168 113632151613734912 nWerken Polikliniek

Jantje, heeft ook niet stilgezeten en heeft de volledige bovenverdieping ongetoverd in een wit paradijs met hier en daar een kleurtje. Alle muren werden afgewerkt met filler, kregen een grondlaag en sommige kamers reeds meerdere eindlagen. 

 

Meer

 

kofferst jantje2020Reizen met een (goed)doel

Op 1 februari vertrokken Marijke, Richard & Jantje naar Kampala om daar samen met het Fov-Uganda team ter plaatse verder te werken aan ons project. Marijke & Jantje zullen er 3 maanden verblijven, Richard komt na 10 dagen terug naar huis. Ik kan jammergenoeg niet mee omdat ik in mei mijn eindwerk fotokunst moet verdedigen, maar supporter hen vanaf het thuisfront.

Op het programma staan o.a 

  • het inventariseren van de reeds gedane werken en het verzamelen van de facturen zodat we de ontwikkelingssteun die we van de provincie Oost Vlaanderen kregen kunnen verantwoorden.
  • het opstellen van de to do list  en kostenplaatje voor de verdere afwerking van de policlinic.
  • onderzoeken hoe we een container hulpgoederen op een betaalbare manier  to bij de policlinic krijgen.
  • het uitwerken van een actieplan voor het opstarten van de policlinic
  • de evaluatie van ons naaiatelier project.
  • de aankoop van enkele elektrische naaimachines & het verder uitwerken van het naaiatelier.
  • naai, haak & brei opleiding geven aan de kwetsbare vrouwen
  • opleiding geven rond gebruik van voorbehoedsmiddelen & geboortebeperking
  • het schilderen van de policlinic.
  • kontakten leggen met lokale NGO's, ziekenhuizen en rotary club.